Aquesta assignatura té la seua base en una directiva europea de l’any 2002. La UNESCO (organització de les Nacions Unides per a la Educació) vé promoguent activament la idea d’educació per a la ciutadania a escala global a través del seu Deceni de les Nacions Unides per a l’Educació.
Amb els diferents objectius i continguts de l’assignatura, l’alumnat aprendrà a exposar les seues opinions i juís amb arguments raonats i amb capacitat per a acceptar les opinions dels altres. L’ús sistemàtic del debat contribuirà a enriquir el llenguatge de l’alumnat, ampliant el seu vocabulari i l’ús de termes i conceptes propis de l’anàlisi del social. Aprendran també a escoltar i argumentar.
Els continguts de la matèria no són altres que:
- aproximació respectuosa a la diversitat personal i cultural
- valors com la tolerància i la solidaritat,
- la participació (com la participació en el Consell escolar, que precisament a Paiporta és inexistent per part dels alumnes)
- drets i deures dels ciutadans, amb el coneixement dels diferents textos nacionals e internacionals, (com la Declaració Universal de Drets Humans, la Constitució, L’Estatut d’Autonomia,...). *
- educació viaria
- els drets de les dones
* Vàrem aprovar fa uns mesos una moció per donar a conèixer la Declaració Universal de Drets Humans, una iniciativa promoguda des de la Generalitat Valenciana. Resulta incoherent que una assignatura anomenada en segon d’ESO “Educació per a la ciutadania i els Drets Humans” vulga ser censurada per part de l’administració autonòmica valenciana.
Fa uns dies, la Conselleria d’Educació ha publicat l’ordre (més bé s’hauria d’anomenar ocurrència), que diu com han de donar els professors l’assignatura.
Hi hauran dues opcions:
-En la primera opció el professor desenvoluparà els continguts del currículo de la matèria.
-En l’opció B els alumnes faran un treball trimestral dels continguts triats per les seues famílies. Llevant d’aquesta manera la llibertat de càtedra dels professors i creant un greu precedent que podria ser aplicable en un futur a altres matèries com filosofia, història, ciències naturals i qui sap.... fins i tot podria llevar-se dels temaris la geometria euclidiana.
Aquestes dues opcions s’impartiran en aules diferenciades, segregant a l’alumnat per motius de caràcter ideològic i creant greus diferències a l’hora d’evaluar entre els alumnes d’una i d’altra opció.
Amb aquesta segona opció es donarà cobertura a les famílies que vulguen objectar a la matèria.
Però la ocurrència del conseller d’educació no acaba ací. El més greu, si cap, és que ha dictaminat que l’assignatura s’ha de donar en anglès.
.........text en anglès.................
The purpose of education will be the total development of the human personality and the strengthening of the respect to the human rights and the fundamental liberties; it will favor the understanding, the tolerance and the friendship between all the nations and all the ethnic or religious groups, and will promote the development of the United Nations activities for the maintenance of peace.
----- text en anglès
2. La educación tendrá por objeto el pleno desarrollo de la personalidad humana y el fortalecimiento del respeto a los derechos humanos y a las libertades fundamentales; favorecerá la comprensión, la tolerancia y la amistad entre todas las naciones y todos los grupos étnicos o religiosos, y promoverá el desarrollo de las actividades de las Naciones Unidas para el mantenimiento de la paz.
Per què açò és el que pretén el conseller, que els alumnes no s’assabenten de res.
Tots sabem el baix nivell que hi ha d’anglès als nostres centres. El regidor d’educació com a professor de l’institut la Sènia podrà confirmar-ho.
És d’una gran irresponsabilitat per part de la conselleria imposar l’anglès com a llengua vehicular en una matèria quan 3 de cada 4 alumnes suspé l’anglès.
No n’hi ha personal docent per fer front a aquesta ocurrència. Dels 600 professors interins de filosofia i geografia i història de la comunitat només 20 tenen el nivell adequat per impartir ciutadania en anglès. I es necessiten docents per a 465 centres! Van a obligar al professorat a impartir la matèria en una llengua que no és la que utilitza habitualment? Que no és la llengua que li va permetre accedir a la plaça que té ocupada?
Tot això no va a comportar més que problemes legals.
I del tema dels diners millor no parlar. Per fer front a aquesta bogeria, s’hauran de destinar 3.000.000 €, uns diners que en educació són molt més necessaris per a altres coses com molt bé sabem els paiportins i paiportines (millora d’instal·lacions, educadors especials, psicòlegs, ordinadors,....)
Els professors, els directors i la gran majoria de la comunitat educativa s’ha manifestat en contra d’aquesta ordre.
També els professors del nostre institut (La Sènia) estan arreplegant firmes per oposar-se a aquesta ordre i crec que porten més de tres fulls.
Pel bé dels alumnes valencians, pel bé dels alumnes del nostre poble, demane el vot favorable a aquesta moció.