MOCIÓ SOBRE L’APLICACIÓ DELS ARTICLES 15 I 16 DE LA LLEI DE LA MEMÒRIA HISTÒRICA, RELATIUS A LA RETIRADA DE SIMBOLOGIA FRANQUISTA

Na. ISABEL MARTÍN GÓMEZ, Portaveu del Grup Municipal EU-Bloc de l’Ajuntament de PAIPORTA, a l’empar del que disposa la Llei 7/1985, de 2 d’abril, reguladora de les Bases de Règim Local, així com el RD 2568/1986 de 28 de novembre, pel que s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, presenta per al seu debat i votació en el Ple la següent:


MOCIÓ

El 31 d’octubre de 2007 el Congrés dels Diputats aprovà l’anomenada Llei de la Memòria Històrica per la que es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures en favor de qui va patir persecució o violència durat la guerra civil i la dictadura.

Aquesta llei té com a objecte, tal i com indica el seu article primer, “reconèixer i ampliar drets a favor dels que van patir persecució o violència, per raons polítiques, ideològiques, o de creença religiosa, durant la Guerra Civil i la Dictadura, promoure la seua reparació moral i la recuperació de la seua memòria personal i familiar, i adoptar mesures complementàries destinades a suprimir elements de divisió entre els ciutadans, tot això a fi de fomentar la cohesió i solidaritat entre les diverses generacions d'espanyols entorn dels principis, valors i llibertats constitucionals.”

La llei de la Memòria Històrica eleva a rang normatiu allò que és consubstancial a qualsevol societat democràtica, es a dir l'adopció “d'una sèrie de mesures (articles 15 i 16 de la mencionada llei) en relació amb els símbols i monuments commemoratius de la Guerra Civil o de la Dictadura, sustentades en el principi d'evitar tota exaltació de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura, en el convenciment que els ciutadans tenen dret a què així siga, a que els símbols públics siguen ocasió de trobada i no d'enfrontament, ofensa o greuge”.

El seu article 15, destinat als “Símbols i monuments públics”, diu textualment: “Les Administracions públiques, en l'exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”

A Paiporta encara romanen, en alguns edificis i a moltes vies públiques de la nostra població, símbols franquistes que a la llum de la Llei de la Memòria Històrica han de ser retirats. És el cas de les nombroses plaques del “Instituto Nacional de la Vivienda”, organisme creat al 1939, que amb el símbol del “yugo y las flechas” del règim anterior presideixen l’entrada a nombroses vivendes de protecció oficial.

Encara que en moltes vivendes unifamiliars aquestes plaques han sigut retirades pels seus propietaris, en altres vivendes, la majoria plurifamiliars, el símbol del partit únic del franquisme, “Falange Tradicionalista y de las JONS”, es troba dalt de la porta d’entrada. Podem trobar aquestes plaques en més de 150 portals, als carrers Antonio Machado, Mestre Serrano, Catarroja, Sant Ramon, Lluís Vives, Jaume I o Dr. Fleming entre altres.

Aquests, són pràcticament els únics restes de la dictadura franquista en espais públics de la nostra població, i són ja molts els ajuntaments que han començant a retirar-los.


Per tot això, presentem al Ple els següents,


ACORDS

En compliment de la Llei de la Memòria Històrica, Llei 52/2007, de 26 de desembre, l’Ajuntament de Paiporta procedirà a:


PRIMER.- Inventariar les plaques de l’antic “Ministerio de la Vivienda” que presidits pel símbol falangista del “yugo y las flechas” es troben a les vies públiques del nostre poble.

SEGON.- Comunicar a les comunitats de veïns afectades que es va a procedir a la seua retirada, sempre amb la seua conformitat, informant-les al mateix temps que la no aceptació de la mesura pot comportar la pèrdua de subvencions i ajudes de les Administracions Públiques, tal i com marca l’article 15.4 de la Llei.

TERCER.- Demanar al Govern de la Generalitat, que procedisca a la fabricació de noves plaques de grandària similar a les retirades, que indiquen que aquests edificis es tracten de vivendes de protecció oficial.

QUART.- Retirar les antigues plaques i col·locar les noves, sense simbologia franquista. En tot cas, l’Ajuntament deixarà en condicions adequades els espais on figuren aquestes plaques.

L’Ajuntament haurà finalitzat aquest procés abans d’un any, a contar des de l’aprovació d’aquesta moció. El cost serà assumit per l’Ajuntament.


Paiporta, 20 d’abril de 2009


Isabel Martín Gómez
Portaveu Grup Municipal Eu-Bloc
Ajuntament de Paiporta


AL PLE DE L’AJUNTAMENT DE PAIPORTA


Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks

Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks

i sobretot un llibre


Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks


Hace unos días murió Florián García Velasco. Grande. Guerrillero Antifranquista.

Florián y tantos otros han hecho posible que hoy podamos disfrutar de cierta libertad.

Decía Remedios Montero, su Celia, en su libro "Historia de Celia: Recuerdos de una guerrillera antifranquista" que : "Es que si no contamos lo que hemos vivido nadie sabrá nada, ni lo que hemos vivido, ni los silencios, ni nada"

Ellos nos lo han contado, y ahora somos nosotros los que debemos seguir contando la historia, su historia, nuestra historia. Porque Grande, Celia, Capitán, Sole, Rosita, y tantos otros solo luchaban por una cosa. La Paz.


Florián García Velasco, 'Grande', guerrillero antifranquista
DOLORES CABRA 19/04/2009
Fuente: El País

El viernes, 17 de abril de 2009, sólo tres días después del aniversario de la constitución de la República, falleció a los 92 años Florián García, quien desde 1946 hasta 1952 fuera el jefe del 11º Sector de la Agrupación Guerrillera de Levante y Aragón (AGLA).

Florián nació en Aldealcorbo, provincia de Segovia, el 17 de diciembre de 1916. Sus paisanos le hicieron hace unos años un emotivo homenaje, que tanto le reconfortó. Toda su vida fue una dura, tenaz y consistente lucha por la libertad. Comenzó su andadura laboral en el gremio de hostelería desde 1931 hasta el comienzo de la Guerra Civil. En 1933 se afilió a las Juventudes Comunistas y en 1936 hizo su entrada en el PCE.

Durante la Guerra Civil perteneció a la 50ª Brigada Mixta y, más tarde, a la 5ª Brigada de Carabineros, alcanzando el grado de capitán. Al finalizar la guerra, le detuvieron en el puerto de Alicante y fue internado en un campo de concentración en el que permaneció 22 meses.

Lucha clandestina
En 1942, en tiempos de la feroz represión de la II Guerra Mundial, salió en libertad y se incorporó a la lucha clandestina en Madrid durante tres años, siendo responsable de la organización de los oficiales del Ejército Republicano que habían quedado en el interior y que formarían la resistencia a la dictadura. En 1944, el PCE le recomendó irse a Valencia, pues la policía seguía sus pasos. Allí desempeñó el cargo de secretario de propaganda del Comité Provincial del PCE. Poco después, en 1946, se incorporó a la guerrilla de Levante y Aragón. Fue Florián quien en 1952 consiguió, sin una sola pérdida, evacuar a todo su contingente hacia Francia. La AGLA había finalizado su cometido.

Franco reclamó su extradición en 1953, pero el Gobierno francés rechazó la petición, aunque procedió a expulsarlo del país. Checoslovaquia le ofreció asilo en 1954 y se instaló en Praga, trabajando como tornero en la fábrica Severoceska Armaturks hasta 1961 y como colaborador de la Delegación del CC del PCE en Praga hasta 1970, siendo ya miembro de la Federación Internacional de Resistentes. Hasta 1977 trabajó en el boletín semanal Informaciones y Documentación sobre España, de Ediciones Paz y Socialismo.

En 1978, tres años después de la muerte de Franco, regresó a España, cuando le concedieron el pasaporte. Los guerrilleros, aún considerados bandoleros, malhechores, bandidos y terroristas según la ley franquista de 1947 contra bandidaje y terrorismo, fueron los últimos en conseguirlo.
Su compañera, Remedios Montero, Celia, compañera en la AGLA del 5º Sector, recuperó el contacto con Florián en Praga, después de ocho años de cárcel. Decidieron unir sus vidas para siempre el 7 de noviembre de 1966. Ahora ella le ha acompañado hasta la despedida final.
Fue el presidente de la Asociación AGLA, en recuerdo de la agrupación en la que habían combatido al franquismo, hasta que por decisión propia le encomendó a Esperanza Martínez, Sole, compañera de Reme en la guerrilla, que ella asumiera el cargo de presidenta. Florián decía que él ya no se encontraba en condiciones.

Con Florián se va el guerrillero antifranquista que todos los gobiernos desde la muerte del dictador han pretendido ignorar. Florián no necesitaba reconocimiento moral, ése ya lo tenía; no necesitaba que el sistema democrático le otorgara un grado, ya era capitán con la República; no necesitaba una pensión de caridad por toda su larga lucha, ya tenía la de capitán. No necesitaba homenajes parlamentarios testimoniales, ya que tenía los que los ciudadanos le hacían sinceramente. Lo que Florián necesitaba ya no lo tendrá, se habrá ido de este mundo sin poder verlo. La equiparación del Ejército Guerrillero Antifranquista con el Ejército Republicano sigue siendo la gran deuda pendiente del sistema democrático con los últimos defensores de la República.

Los guerrilleros que aún sobreviven te saludan en tu último viaje, en nombre de todos ellos: ¡Salud, compañero!

Dolores Cabra, secretaria general del Archivo Guerra y Exilio (AGE).


Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks

14 de abril

4/13/2009 11:39:00 p. m. | , | 3 comentarios »



Siempre acabamos llegando a donde nos esperan.

Libro de los itinerarios

José Saramago


Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks

Trajes para todos.

4/07/2009 01:31:00 p. m. | | 1 comentarios »

Encended los altavoces y haced espacio en el salón para bailar que ahí va la canción del verano.

Éxito asegurado.

http://trajesparatodos.blogspot.com/


Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks