Na ISABEL MARTÍN GÓMEZ, Portaveu del grup Polític Municipal d’ESQUERRA UNIDA-BLOC a l’Ajuntament de PAIPORTA


EXPOSA
La legislació autonòmica bàsica estableix que l’administració ha de ser un vehicle de recuperació i dignificació del valencià. Per això, té el deure de fomentar el seu ús en totes les seues actuacions.

El valencià, llengua pròpia i històrica del nostre poble, és oficial en igualtat de condicions que el castellà, i així ho ha de garantir la Generalitat Valenciana, els ajuntaments i la resta d’organismes públics, que tenen un compromís irrenunciable en la defensa del patrimoni cultural del nostre país i de manera especial amb la recuperació de la nostra llengua, el valencià.

Reconéixer aquest dret i potenciar-lo és la millor manera de fer efectiva la seua recuperació.

A més hi ha tota una normativa legal que ens empara per poder fer realitat el nostre dret com a ciutadans valencians i ciutadanes valencianes:

• la Constitució Espanyola de 1978, en l’art. 3.2 diu “Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts.” En l’art. 3.3 diu “La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”.

• L’Estatut d’Autonomia de 1982 en l’art. 7.1 diu “Els dos idiomes oficials de la Comunitat autònoma són el valencià i el castellà. Tothom té dret a conéixer-los i a usar-los.” En l’art. 7.4 diu “s’otorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”.

• La Llei d’Ús i Ensenyament del valencià de 1983 en l’art. 7.1 diu “El valencià, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, ho és també de la Generalitat i de la seua Administració Pública, de l’Administració Local i de les altres Corporacions i Institucions Públiques dependents d’aquelles.”

• Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries de 1992

• Declaració Universal dels Drets Lingüístics de 1996


Cal recordar també que a l’any 2.005, amb motiu de la celebració de la 18ena Trobada d’Escoles en Valencià en el nostre municipi, l’Ajuntament de Paiporta va signar un conveni amb la Federació de l'Escola Valenciana i Guaix per a posar en marxa l'Oficina de Promoció i Ús del Valencià a Paiporta.


Per tot açò aquesta regidora,


PROPOSA
1.- Que tota la documentació estiga a disposició dels ciutadans i de les ciutadanes del nostre poble en valencià.

2.- Que el consistori dispose d’un Reglament de Normalització Lingüístic.

3.- Que es pose en marxa l'Oficina de Promoció i Ús del Valencià a Paiporta.

4.- Que es realitzen activitats culturals encaminades a fomentar l’ús del valencià: Cicles de Cinema, Teatre i Música en Valencià



Paiporta, 23 de gener 2008
Isabel Martín Gómez
Grup Municipal d’EU-Bloc


Compártelo
Agregar a Meneame Agregar a Technorati Agregar a Del.icio.us Agregar a DiggIt! Agregar a Google Agregar a Reddit Agregar a Blinklist Agregar a Blogmarks

1 comentarios

  1. Eco Taronja // 3/3/08, 19:16  

    Hola Isabel, m'alegre que t'hages decidit a unir-te a la blogosfera.
    Per cert enorabona per la moció que transacionareu al ple del dia 12.
    T'afegisc a favorits, de segur que mereixarà la pena